Ремонт на лаптопи

 

Лаптопите са по-фини и крехки от настолните компютри.

Техните компоненти ( части ) са затворени в по-тясно пространство ( по-тънък и тесен корпус ) и поради факта, че са по-често „в движение“, се случва по-често да имат нужда от ремонт, поправка или профилактика.

Кое е много важно да се знае при ремонт, поправка на лаптопи:

В голяма степен, техните части и консумативи са много по-скъпи от тези на по-големите им „събратя“ – настолните компютри.

Така например една дънна платка на лаптоп доближава до около 80% от цената на нов такъв.
При нужда се намира много по-трудно и взаимозаменяемостта на дънните платки при лаптопите е сведена до нула.
С други думи – при необходимост от дънна платка за конкретен модел и марка лаптоп, можем да я сменим само с точно определена дънна платка за точно тези марка и модел, което прави ремонта много по-приемлив вариант.

Изходите на дъното ( USB портове, видео изходи, звук и слушалки и т.н. ) на всеки лаптоп са различно разположени.
Височината и местоположението им са на различни места.
Буксата за зареждане на лаптопа ( буксата за захранването ) също не прави изключение.

Това обуславя и по-голямата нужда от грижи за лаптопите : необходимо е по-голямо внимание към мобилния компютър, за да си спестим по-високите разходи за поправка и ремонт на лаптопа.

Специфично при ремонт на лаптопи:

Понеже лаптопите са по-компактни от настолните компютри и са съставени от по-малки компоненти, ремонтът им се свежда до по-прецизна и отговорна намеса, както и до по-дълго време за разглобяване и сглобяване.

При повечето марки лаптопи, за да се стигне до охлаждащата система например, се налага разглобяването на десетки малки и дребни болтчета, които при много от производителите са с различни глави.
Това съвсем не е толкова сложно, колкото отнемащо време, но при сглобяването е от изключително значение всяко болтче да си отиде на „неговото“ място.

Дори един болт да не влезе в съответния отвор, това би могло да доведе до окъсяване на дъното или чип, което, както написах по-горе, прави задачата по ремонт в последствие много сложна и на моменти – безсмислена ( предвид цената на нова дънна платка за лаптоп ).

При по-сериозните повреди ( имам предвид тези, които не са причинени от софтуер или такива, отстраняването на които може да се извърши в по-непретенциозни условия ) са необходими по специфични условия и умения.
В много от случаите е необходима скъпоструваща техника, която да позволи поправката да бъде осъществена и хора, които могат да работят с нея.

Взаимозаменяемост на компонентите при поправка на лаптоп:

Друг важен фактор при ремонт на лаптоп е наличието на по-малък избор на алтернативи.
Взаимозаменяемостта на компонентите при лаптопите е много малка.
При настолните компютри, ако ви се развали дънната платка или видео картата, можем да избираме измежду поне 10 алтернативни продукта, като цените за нови такива заповат от 65-70лв. ( към м. юни 2012г. ), докато при преносимите компютри това е невъзможно.

В 99% от случаите лаптопът иска точно такава карта и точно на такъв слот, каквато е поставил производителя.
За дънните платки при преносимите компютри писахме по-горе: при наложена подмяна, трябва да се търси точно такова дъно за точно този модел и от точно този производител.
Ремонтът е сложен и скъп, но цената му е около 25% от цената за нова дънна платка.
Като минус при поправка на дъното на лаптопа може да се отбележи, че ремонт не винаги е възможен.
Това зависи, както от повредата, така и от конкретния модел на преносимия компютър.

Друг голям минус е, че дънни платки и видео карти за лаптоп втора ръка ( употребявани ) не се намират, защото ако те работят, лаптопът може да бъде поправен от какъвто и да било друг проблем.

Например – матрици има – ако сте счупили дисплея, според модела му, варианти за замяна има, както нови, така и втора употреба.

Твърдите дискове за лаптоп, които не рядко се случва да дефектират ( на това ще се спрем по-долу ) подлежат на подмяна, като има алтернативи за нови и за употребявани.

Да, при лаптопите частите ( хардуера ) са по-скъпи, отколкото за настолните компютри и понякога ремонтът е безпредметен ( според повредата ).
Ние можем да ви помогнем дори в тези случаи, като ви изкупим повредения лаптоп и/или ви направим не малка отстъпка от цената на чисто нов такъв ( с гаранция ).

Друг момент при ремонт на лаптоп, който е и съществен фактор са капризни марки.
При много модели лаптопи, матриците например ( дисплеите ) са напълно взаимозаменяеми, но при определени марки и модели, въпреки, че входове, букси и размер, както и резолюция съвпадат, лаптопа не иска да приеме друг, освен оригинално поставения от производителя компонент.

Това се дължи на факта, че много от производителите желаят да продават само и единствено те резервни части за лаптопите си.

За поправка на такъв тип лаптоп, са необходими точно от друг такъв преносим компютър части.
Богатата ни сервизна база, както и множеството изкупени лаптопи, ни позволяват в огромна степен да успеем да се справим с този казус дори в такава ситуация, но понякога се налага по-дълго „изчакване“ за такъв компонент, и това е друга пречка.

Кое най-често води лаптопа до ремонт:

Това, на което трябва да се обръща внимание, за да се стига максимално по-рядко до ремонт на лаптопа е, че при мобилните компютри имаме намален въздухопоток.
Малкия въздухообмен, в тясното ( за сметка на което – лесно преносимо) шаси, допринася за по-нагорещения въздух вътре, и съответно до по-голямата амртизация на всеки от компонентите вътре.

Колко по-добър поток от въздух има вътре в самия лаптоп, толкова по-малко проблеми ще има преносимия компютър.

За това могат да помогнат добрите практики и допълнителни охладителни поставки за лаптопи.
Почистване на лаптоп - от прах и софтуерно - от вируси, троянски коне, шпионски програми и т.н.

Кликнете на изображението,
за да го видите в цял размер От изключителна важност е перманентното почистване на лаптопа.
Нямам предвид само да се почиства софтуерно ( от вируси и троянски коне ), а да се разглоби, да се почисти от прах ( хардуерно ) и да бъдат сменени контактните пасти ( термопастите ) на всички охлаждащи елементи.
Процедурата отнема около 2 часа в квалифициран сервиз и според мнението ни е необходимо да бъде извършвана поне веднъж на година и половина ( според условията и употребата на лаптопа ).

Замърсен охладител на лаптоп

Кликнете на изображението,
за да го видите в цял размер Да, софтуерните проблеми също влияят много негативно на работата на лаптопа.
Когато машината е пълна с ненужни автостартиращи програми и/или вируси, троянски коне и т.н. , тя работи на по-високи обороти, по-затормозено и това рефлектира в нагряване и прегряване.

Софтуерната профилактика също оказва своето влияние на скоростта и продължителността на работа на лаптопа, и именно поради това тя е важен момент, който не бива да бъде пропускан.

Грижата е комплексна, и ако се пропусне дори един етап, работата е свършена само наполовина.

Спрейове за почистване по-скоро вредят отколкото помагат.
Имали сме много случаи в сервиза , когато клиент след почистване си разваля перката за охлаждане в лаптопа.
Когато потребителя впръсква спрея в отворите, в много голям процент от случаите, той избутва слоя прах, запушил изхода за топъл въздух от вътрешната страна, към перката на охладителя, в следствие на което тя се „заклещва“ и спира да работи.

Резултатът е, че лаптопът започва да се изключва от прегряване и понякога перката на охлаждането изгаря, което налага нейната подмяна.
Оригинална перка, на лаптоп Sony например, е на цена 400лв. , което прави мисията много сложна в последствие.
Почистване на хардуера в лаптопа и смяна на пастите - почистване от прах

Кликнете на изображението,
за да го видите в цял размерДа не коментираме колко трудно се намират, както нови, така и употребявани и факта, че всеки конкретен модел лаптоп се нуждае от охладител и вентилатор, направени точно за него.
Съветът ми е да не си спестяваме 10-ина лева ( разликата между цената на спрея и цената на действителното хардуерно почистване на лаптоп от прах ), още повече, че спрея няма как да смени термопастите вътре в лаптопа.

В сервизите използваме само висок клас контактни пасти когато се касае за лаптоп.
Ние не слагаме пасти от 2лв. , пастите, които използваме са от порядъка на 50лв. за около 15гр. когато почистваме вашия лаптоп.
( цените са такива към месец Май, 2012г. ) .

Друг компонент, който често налага поправка при лаптопите са твърдите дискове.
Затворени в тясно пространство, те работят при високи температури, което води до образуване на лоши сектори и намалена производителност, както и по-кратък цикъл на живот.

За щастие, за лаптопи произведени след 2006г. твърди дискове има както нови, така и втора употреба, има и избор на обеми и производителност.
Не така стоят нещата при по-старите модели : техните дискове отдавна са спрени от производство, и ако има нови такива, те са остатъчни количества и са на високи цени.
Отделно – употребявани твърди дискове за лаптоп, от по-старото поколение ( АТА интерфейс ) почти не се намират втора употреба и в перфектно състояние.
Да, има дискове за стари лаптопи по форумите, но тяхното състояние не е далече от състоянието на диска, който се налага да бъде сменен във вашия лаптоп например.

Ако диска дефектира, това налага и инсталиране на операционна система, защото всички дискове идват „празни“.

Това далече не е по-големия проблем.
Колкото и изрядно да работи твърдия ви диск в лаптопа, той може във всяка една секунда да откаже.
Ако това се случи, най-неприятното в 90% от случаите е загубата на данни.
Много често няма как след повреда на твърдия диск, да бъдат възстановени вашите снимки и документи.
Нашият съвет е задължително да имате копие на важните за вас данни ( снимки, документи и т.н. ) на друг физически носител ( флашка, външен диск, DVD или CD диск и т.н. ).

Защо да доверите поправката и ремонта на лаптопа на нас?

Богатия ни опит ни дава безценни познания и умения, които ни позволяват да поправим ( ремонтираме ) вашият лаптоп възможно най-бързо, евтино и качествено.

Големия брой клиенти, които се връщат отново с другите си лаптопи или компютърни конфигурации, показва, че вършим работата си както трябва.
Ремонта и поправката на лаптопите се съгласуват предварително с клиентите, което означава, че изненади в цената за ремонт няма.

Почти няма случай, който да не сме решили в полза на клиента. Когато ремонта е на безсмислена цена, ние предлагаме изкупуване или отстъпка при закупуване на нов лаптоп, което е голям плюс, и вариант за решение на проблема.

Имаме голяма база с резервни части и техника за поправка на лаптопи, което ни помага да достигнем почти 100%-ова успеваемост, и факта, че имаме много клиенти и измежду наши конкурентни фирми, само ни стимулира да си изпълняваме ангажиментите си още по-прецизно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *